Header Ads

Σταματούν οι πληρωμές χρέους αν δεν δοθεί δόση, το μήνυμα της κυβέρνησης

Μήνυμα ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν εγκρίνουν άμεσα εκταμίευση δόσεων, τις οποίες καθυστερούν από το 2014, στέλνει η κυβέρνηση, μαζί με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, που μπαίνει σήμερα, Παρασκευή, στο μικροσκόπιο του Brussels Group.

Τονίζει μάλιστα ότι αυτό το έχει καταστήσει απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα της ευρωζώνης και στο ΔΝΤ, υπενθυμίζοντας και την επιστολή Τσίπρα προς τους ηγέτες της ευρωζώνης, προσθέτοντας με έμφαση ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που εξοφλεί το δημόσιο χρέος χωρίς αναχρηματοδότηση, από ίδιους πόρους και εσωτερικό δανεισμό.

Μάλιστα η κυβέρνηση προλαβαίνοντας και απαντώντας σε όσους σπεύσουν να μιλήσουν για άλλη μια «ανακοίνωση στάσης πληρωμών» τονίζει ότι η επισήμανση αυτή για τις πληρωμές χρέους «αποτελεί καταγραφή της πορείας της διαπραγμάτευσης και το επίμαχο σημείο δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να επαναλαμβάνει σημείο της επιστολής του Πρωθυπουργού προς τους ηγέτες της ευρωζώνης. Αφορά, λοιπόν, το ιστορικό της διαπραγμάτευσης και δεν προσθέτει τίποτα καινούριο. Συνεπώς ότι το Μαξίμου ανακοινώνει στάση πληρωμών (!) μόνο σε σενάριο φαντασίας μπορεί να στηριχτεί».

Σαφές, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους, είναι και το αίτημα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «στη βάση της ίσης μεταχείρισης και των κανόνων λειτουργίας της ΕΚΤ», για άρση όλων των περιορισμών οι οποίοι έχουν επιβληθεί από τις 4/2/2015 σε βάρος αφ΄ενός της χρηματοδότησης των Ελληνικών Τραπεζών, αλλά και της χρηματοδότησης του Δημοσίου από τις Ελληνικές Τράπεζες.

Συμπληρώνοντας δύο μήνες ζωής, η κυβέρνηση κάνει απολογισμό έργου σε επίπεδο διαπραγματεύσεων, αλλά και νομοθετικό, τονίζοντας ότι στο σύντομο αυτό διάστημα έχει επιτελεστεί σημαντικό έργο, «η καταγραφή του οποίου αναδεικνύει την εντατική προσπάθεια και τη συντονισμένη λειτουργία της».

Αναλύοντας τις αποφάσεις που ελήφθησαν, τους νέους θεσμούς που δημιουργήθηκαν και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση εκφράζει ικανοποίηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με τις 100 δόσεις.

Μιλά για τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν άμεσα (προστασία από πλειστηριασμούς, ΕΡΤ, κατάργηση φυλακών τύπου Γ' κτλ) και αναλύει τις κρίσιμες παρεμβάσεις που έγιναν για άμεση ανακοπή βίαιων ανατροπών σε Ασφαλιστικό και διόρθωση εξώφθαλμων αδικιών σε φορολογικό.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.