Header Ads

Πολλά κενά βρήκε η τρόικα σε μέτρα της λίστας «Βαρουφάκη»

«Κόκκινες» και «κίτρινες» κάρτες μοίρασαν χθες τα τεχνικά κλιμάκια των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ στην Αθήνα σε πολλά από τα εισπρακτικά μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση στους θεσμούς και περιλαμβάνονται στη λίστα με τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ.

Τα τεχνικά κλιμάκια εξέτασαν με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κάποιες από τις 22 φορολογικές παρεμβάσεις που πρότεινε η κυβέρνηση , ενώ σήμερα Τρίτη αναμένεται να ολοκληρωθεί η σχετική συζήτηση.

Ήδη οι εκπρόσωποι των θεσμών εξέφρασαν αντιρρήσεις τόσο για την εισπρακτική απόδοση κάποιων μέτρων (έσοδα π.χ. από το συντονισμό του φορολογικού μηχανισμού) όσο και για το χρόνο και τον τρόπο εφαρμογής (π.χ. η σύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομικών).

Μεγάλο ζητούμενο είναι το τι τελικά θα ισχύσει για τον ΕΝΦΙΑ ένα φόρο που έφερε στα δημόσια ταμεία το 2014 περίπου 2,6 δισ. ευρώ. Για να ξεκαθαρισθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2015 θα πρέπει να αποσαφηνισθεί άμεσα το εάν ο φόρος θα διατηρηθεί ως έχει ή θα αντικατασταθεί. Εάν ισχύσει το δεύτερο θα πρέπει να ενημερωθούν ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ για το νέο φόρο ακινήτων και τα έσοδα που αναμένεται να αποδώσει.

Σημειώνεται πως τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πήραν χθες για πρώτη φορά τη λίστα «Βαρουφάκη» στα χέρια τους και  – παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα – επιχείρησαν και την τεχνοκρατική (από ελληνικής πλευράς) αποτίμηση των μέτρων.

Στις διαπραγματεύσεις επί των φορολογικών μετέχει και ο Άγγελος Κούρος, στενός συνεργάτης του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη  και ειδικός επί φορολογικών θεμάτων.

Σημειώνεται πως στο σκέλος των εσόδων η ελληνικά λίστα προβλέπει τα εξής:

Έσοδα 725 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση καταθέσεων εξωτερικού.
Έσοδα 350 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ.
Έσοδα 600 εκατ. ευρώ από την ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών.
Έσοδα 270 εκατ. ευρώ από τα κίνητρα συλλογής αποδείξεων.
Έσοδα 300 εκατ. ευρώ από τον εξορθολογισμό του κώδικα φορολογίας εισοδήματος.Έσοδα 225 εκατ. ευρώ από την σύσφιγξη του μηχανισμού        είσπραξης φόρων.
Έσοδα 250 εκατ. ευρώ από την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και του λαθρεμπορίου καπνού.
Έσοδα 200 εκατ. ευρώ από τις νέες άδειες για τα διαδικτυακά παίγνια.
Έσοδα 350 εκατ. ευρώ από τους δημόσιους διαγωνισμούς για τις άδειες τηλεόρασης.

Ο χρόνος πάντως πιέζει καθώς αύριο Τετάρτη το βράδυ τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα προκειμένου να περάσουν με τις οικογένειες τους τις ημέρες του Πάσχα των Καθολικών. Θα επιστρέψουν δε  ξανά από την επόμενη εβδομάδα.Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.