Header Ads

Ποια πράγματα πρέπει να γνωρίζουμε για τον πλανήτη μας;

Είναι γνωστό, ότι μετά την Αφροδίτη, η Γη μας είναι το μοναδικό μέλος του πλανητικού μας συστήματος όπου υπήρχαν οι καλύτερες συνθήκες δημιουργίας και αναπτύξεως του ζωϊκού και φυτικού βασιλείου.Παρ’ ότι η Γη μας φαίνεται τελείως ήρεμη και ακίνητη, κάνει, συγχρόνως, 14 κινήσεις, οι σπουδαιότερες των οποίων είναι η περί τον εαυτόν της και έτσι δημιουργείται το ημερονύκτιο και η περί τον Ήλιον, πού δημιουργούνται εξ αυτής της κινήσεως (και λόγω της κλίσεως του άξονα περιστροφής της κατά 23ο 27΄), οι εποχές του έτους.
Είναι δε ευτύχημα το γεγονός αυτό, μιας και η ζωή θα ήταν μονότονη και πληκτική χωρίς αυτές τις εναλλαγές των εποχών.Η ατμόσφαιρα της Γης κινείται πάντοτε με την ταχύτητα περιστροφής της Γης, διαφορετικά η ταχύτητα του ανέμου θα ισοπέδωνε την επιφάνειά της.Από απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων η Γη μας φαίνεται σαν μια γαλάζια σφαίρα, πού έχει διάμετρο 12.740 χιλιομέτρων.Χρειάστηκαν πολλοί αιώνες για να συμφωνήσουν οι επιστήμονες ότι η Γη είναι σφαιρική. Μερικοί, όπως ο Ερατοσθένης, πίστευαν ότι η Γη είναι πράγματι σφαιρική, ενώ ο ίδιος επιστήμονας έκανε μια αρκετά καλή μέτρηση του μεγέθους του πλανήτη μας, το 250 π.Χ., χρησιμοποιώντας την διαφορά μήκους των σκιών πού ρίχνει ο Ήλιος στην Αλεξάνδρεια και σε ένα άλλο σημείο, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιότερα, στο Ασσουάν.

Η Γη μας δεν έχει σφαιρικό σχήμα. Λόγω της περιστροφής της είναι εξογκωμένη στον Ισημερινό της. Γι’ αυτό και η ακτίνα της, στους πόλους της, είναι 21 περίπου χιλιόμετρα μικρότερη απ’ ό,τι στον Ισημερινό.Ο πυρήνας της Γης αποτελείται από μέταλλα. Έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία, πού φθάνει τους 5.000 ο Κελσίου – δηλαδή πλησιάζει την θερμοκρασία της ηλιακής επιφάνειας. Τα κατώτερα μέρη της έχουν υπερβολική σκληρότητα, σχεδόν σαν ατσάλι, γι’ αυτό ο πλανήτης μας πάλλεται σαν κουδούνι ύστερα από κάθε μεγάλο σεισμό, και είναι τόσο αισθητές οι κινήσεις του εδάφους της, πού φθάνουν το 1,5 περίπου εκατοστό (ως λ.χ. συνέβη στην Ουάσιγκτον επί πολύ χρόνο μετά τους μεγάλους σεισμούς της Χιλής και της Αλάσκας).Ο άνθρωπος είναι εξαιρετικά περίεργος και προσπαθεί να μάθει την ιστορία του φλοιού στον οποίον ζει, καθώς επίσης και ποιες δυνάμεις τον διαμορφώνουν.

Σήμερα έχει διαπιστωθεί ότι οι Ήπειροι κινούνται, και η μελέτη της Γης με την βοήθεια μάλιστα δορυφόρων, θα μας δώσει την δυνατότητα να την γνωρίσουμε καλύτερα και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό, γιατί γνωρίζοντας τον πλανήτη μας, θα μπορέσουμε να εξηγήσουμε και τι είναι δυνατό να υπάρχει και στους άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.Η Γη μας είναι ηλικίας τουλάχιστον 10.000 φορές μεγαλύτερη από την ηλικία της ανθρωπότητας. Έχουμε ήδη τη μέθοδο υπολογισμού της ηλικίας της Γης, με μεγάλη μάλιστα ακρίβεια, με την μαρτυρία δηλαδή των ραδιενεργών πετρωμάτων.Το ουράνιο μετασχηματίζεται σε μόλυβδο, σε ήλιον και σε ενέργεια. Η διαδικασία αυτή γίνεται σε ορισμένο χρόνο και αμετάβλητα. Είναι αδύνατον να επιβραδύνουμε ή να επιμηκύνουμε την διάρκεια αυτού του χρόνου, έχουμε μάλιστα και αποδείξεις πως και στο παρελθόν ο χρόνος αυτός ήταν σταθερός.

Συνεπώς η μετατροπή του ουρανίου σε μόλυβδο είναι δυνατόν να μας χρησιμεύσει σαν ένα φυσικό αιώνιο χρονόμετρο ακριβείας χωρίς ποτέ να έχει ανάγκη διορθώσεως.Η Γη μας, κατά την γνώμη του Coral, είναι ο πλανήτης με τα ωραία χρώματα.Λέγεται μάλιστα κάτι χιουμοριστικό: Εάν γινόντουσαν … καλλιστεία μεταξύ των μελών του πλανητικού μας συστήματος, οπωσδήποτε, στον διαγωνισμό αυτό, η Γη μας θα ήταν η νικήτρια!Όταν την παρατηρεί κανείς από το διάστημα, έχει ωραίο γαλάζιο χρώμα πού προέρχεται από δύο στοιχεία: από την ατμόσφαιρα, γιατί το χρώμα του αέρος είναι γαλανό, και από τους ωκεανούς της, επειδή το χρώμα του καθαρού ύδατος είναι γαλάζιο.

Μάλιστα το «ωχροκίτρινο» φως της Γης φαίνεται όταν φωτίζει τον σκοτεινό δίσκο της νέας Σελήνης.Πάντως, το χαρακτηριστικό γνώρισμα της Γης, αν την συγκρίνουμε με τους 4 στερεοποιημένους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, είναι το νερό, γιατί ο Ερμής είναι πυρακτωμένος πλανήτης, η Αφροδίτη νεφελώδης και ο Άρης ξηρός.Τη Γη ακολουθεί ακολουθεί ο μοναδικός της δορυφόρος, στο ταξίδι της στο διάστημα, η Σελήνη, το πρώτο ουράνιο σώμα πού κατέκτησε ο άνθρωπος .Επειδή , λοιπόν, είναι το πλησιέστερο σε μας, απασχόλησε εξαιρετικά τους αστρονόμους οι οποίοι, προ της κατακτήσεως της Σελήνης, με τα μέσα πού διέθεταν τότε, είχαν ήδη διαπιστώσει τις συνθήκες πού επικρατούσαν εκεί.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.