Header Ads

Οι ΗΠΑ θα φτιάξουν δίκτυο αντιπυραυλικής “άμυνας” στην Ευρώπη παρά τη συμφωνία με το Ιράν

Η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν αλλάζει τα σχέδια της Ουάσιγκτον για ανάπτυξη συστήματος αντιβαλλιστικής “άμυνας” στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι αυτό επιβάλλεται, λόγω των βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν. Η Μόσχα, αντίθετα, χαρακτηρίζει απατηλό πρόσχημα την ιρανική “απειλή”.

Μετά τη σύναψη, στις 14 Ιουλίου, της συμφωνίας των “έξι” με το Ιράν, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ υπενθύμισε την υπόσχεση του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, να παραιτηθεί από το σύστημα της ευρωπαϊκής αντιβαλλιστικής άμυνας, σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας με την Τεχεράνη. Η Ουάσιγκτον απάντησε ότι η συμφωνία με το Ιράν και το πρόγραμμα αντιβαλλιστικής άμυνας δεν συνδέονται μεταξύ τους.

Την επομένη, μετά τη συμφωνία με το Ιράν, ανώνυμη πηγή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ότι “η επιτυχής επίλυση του πυρηνικού προβλήματος δεν εξαλείφει την ανάγκη δημιουργίας της αντιβαλλιστικής άμυνας για την αντιμετώπιση της ιρανικής πυραυλικής απειλής”. Όπως σημείωσαν στην Ουάσιγκτον, το Ιράν διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα βαλλιστικών πυραύλων στη Μέση Ανατολή, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι η επιτευχθείσα συμφωνία προβλέπει τη διατήρηση των κυρώσεων του ΟΗΕ αναφορικά με το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν για οκτώ ακόμη χρόνια (http://ria.ru/world/20150715/ 1128839484.html).

Το ίδιο διάστημα ο αμερικανός πρέσβης στην Πολωνία, Στίβεν Μαλ, επανέλαβε αυτά τα επιχειρήματα, δηλώνοντας ότι η συμφωνία με το Ιράν δεν θα επηρεάσει τα σχέδια των ΗΠΑ για την κατασκευή μιας βάσης αντιβαλλιστικής άμυνας στην Πολωνία. Όπως ανέφερε, «τα συμφωνηθέντα με το Ιράν δεν έχουν τίποτε κοινό με το πρόγραμμα ανάπτυξης των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων».

Ο πρέσβης της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Αλεξάντρ Γκρουσκό εξέφρασε την έκπληξή του για το «πόσο εύκολα παραιτούνται στην Ουάσιγκτον από τις προσεγγίσεις που είχαν εκφέρει προηγουμένως».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.