Header Ads

Επιστήμονες από τη Σιβηρία αναπτύσσουν τεχνητή καρδιά

Η νέα συσκευή θα είναι ελαφρύτερη από την ανάλογη εφεύρεση της NASA και θα μεταφέρει το αίμα με ταχύτητα 7 λίτρων το λεπτό. Μελλοντικά το εμφύτευμα θα μπορέσει να αντικαταστήσει πλήρως την καρδιά ενός δότη.

Η ανάγκη μεταμόσχευσης καρδιάς στη Ρωσία, όπως αναφέρει ο επικεφαλής ιατρός της χώρας στον τομέα αυτό Σεργκέι Γκοτιέ, ικανοποιείται μόνο κατά 10% (στις ΗΠΑ για παράδειγμα ο συντελεστής αυτός είναι 58%). Περίπου το 60% των ασθενών πεθαίνουν, καθώς δεν λαμβάνουν τελικά το όργανο.

Εν τω μεταξύ, στη Ρωσία ισχύει το τεκμήριο της συμφωνίας για μεταθανάτια δωρεά οργάνων. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας άνθρωπος εν ζωή δεν εξέφρασε διαφωνία για αφαίρεση των οργάνων του μετά το θάνατο, αυτός αναγνωρίζεται ως δότης. Ωστόσο, στην πράξη οι συγγενείς συχνά τάσσονται κατά της μεταμόσχευσης. Το 2014 το κέντρο κοινωνιολογικών αναλύσεων «Λεβάντα» πραγματοποίησε έρευνα η οποία κατέδειξε ότι οι περισσότεροι Ρώσοι δεν εμπιστεύονται τους γιατρούς, επειδή δεν είναι σίγουροι ότι τελευταίοι θα προσπαθήσουν να σώσουν τη ζωή του μελλοντικού δότη.

Όπως ανέφερε στη RBTH ο διδάκτορας ιατρικών επιστημών και ασκούμενος χειρούργος-καρδιολόγος Ντμίτρι Μπογκντάνοφ, «ο χώρος της υγείας στη Ρωσία έχει ανάγκη από τεχνητά “μοτέρ” για την καρδιά, ωστόσο, κατά τη χρήση τέτοιων συσκευών -όπως έχει φανεί στην πράξη- συχνά εμφανίζεται θρομβοεμβολή, η οποία μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο». Παρόλα αυτά, οι δημιουργοί του νέου εμφυτεύματος, το οποίο θα μεταφέρει το αίμα από τη μια περιοχή της καρδιάς στην άλλη, υπόσχονται ότι με το ανάλογό τους, τέτοιο πρόβλημα δεν θα προκύψει.
Ελαφρύτερη, σημαίνει λιγότεροι κίνδυνοι;

Για τη δημιουργία του νέου εμφυτεύματος εργάζεται το Ινστιτούτο θεωρητικής και εφαρμοσμένης μηχανικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Η πρωτότυπη συσκευή περνά τώρα από δοκιμές στο επιστημονικό-ερευνητικό ινστιτούτο παθολογίας της κυκλοφορίας του αίματος «Ακαδημαϊκός Μεσάλκιν» στο Νοβοσιμπίρσκ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Νοβοσιμπίρσκ, η συσκευή τους θα είναι ελαφρύτερη κατά 50%, πολύ φθηνότερη από τα υφιστάμενα ανάλογά της και ταυτόχρονα θα μπορέσει να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο θρομβοεμβολής.

Όπως ανέφερε στην RBTH ο ακαδημαϊκός του Ινστιτούτου, Βασίλι Φόμιν, «το μικρό μοτέρ που μεταγγίζει το αίμα, ράβεται μέσα στο ανθρώπινο σώμα, ακριβώς κάτω από την καρδιά. Μπορεί να το έχει κάποιος σε όλη του τη ζωή εφόσον εν τω μεταξύ δεν βρεθεί νέο όργανο για μεταμόσχευση. Σήμερα εργαζόμαστε στο να κάνουμε τη συσκευή όσο γίνεται πιο ελαφριά. Αυτό θα επιτρέψει να προσαρμόζεται στον τρόπο ζωής του ανθρώπου. Επίσης, λόγω του μικρού βάρους του μειώνεται ο κίνδυνος της δημιουργίας θρόμβωσης».

Οι συσκευές που ήδη υπάρχουν στο εξωτερικό ζυγίζουν γύρω στα 300 γραμμάρια. Η ρωσική, όπως υπόσχονται οι επιστήμονες, θα ζυγίζει 100-150 γραμμ. «Για πολύ καιρό -αναφέρει ο Φόμιν- η ρωσική επιστήμη έφτιαχνε όπλα, αεροπλάνα, αλλά έπρεπε ν’ ασχοληθεί με τον άνθρωπο και την υγεία του! Τώρα πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο».

Σήμερα μια τέτοια αντλία στοιχίζει περίπου 250 χιλ. ευρώ. Οι επιστήμονες προς το παρόν δεν αναφέρουν το κόστος του ρωσικού ανάλογου, ωστόσο βεβαιώνουν ότι θα είναι «σημαντικά φθηνότερο». Οι δημιουργοί του θεωρούν ότι σήμερα στην αγορά εμφυτευμάτων έχει διαμορφωθεί ένα μονοπώλιο και οι εταιρίες παραγωγοί πωλούν τις συσκευές σε διογκωμένες τιμές. Σύμφωνα με τον Φόμιν, «καταλαβαίνουν ότι ο άνθρωπος που χρειάζεται μια καρδιά, θα πληρώσει οποιοδήποτε ποσό για το “υποκατάστατό” της! Γι’ αυτό πρέπει να δημιουργηθεί ένας ανταγωνισμός στην αγορά».

Τη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη της νέας αντλίας ανέλαβε το Ρωσικό ίδρυμα θεμελιωδών ερευνών. Όμως, παρά την οικονομική υποστήριξη από την πλευρά του κράτους, η έναρξη της παραγωγής της «σιβηρικής καρδιακής αντλίας» και η είσοδός της στην αγορά δεν θα συμβεί σύντομα. Οι επιστήμονες δεν δίνουν για την ώρα καμιά σχετική πληροφορία.

Όπως εξήγησε εκπρόσωπος του Ινστιτούτου, «αρχικά θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τη συσκευή, μετά το επιστημονικό-ερευνητικό ινστιτούτο παθολογίας της κυκλοφορίας του αίματος να πραγματοποιήσει δοκιμές σε ταύρους ή σε χοίρους. Θα ράψουν στα ζώα τις αντλίες και θα παρακολουθήσουν την πορεία της υγείας τους. Μόνο ύστερα από αυτό, μπορούν να γίνουν κλινικές δοκιμές σε άνθρωπο, να μελετηθεί η δημιουργία θρομβώσεων και η υδροδυναμική».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.