Header Ads

Επαναστατικός δορυφόρος τηλεπικοινωνιών - «χαμαιλέων»

Επανάσταση στον χώρο των δορυφόρων τηλεπικοινωνιών υπόσχεται να φέρει το πρόγραμμα Quantum των ESA, Eutelsat και Airbus Defence & Space: το εν λόγω πρόγραμμα απομακρύνεται από τη φιλοσοφία των δορυφόρων κατασκευασμένων για μια και συγκεκριμένη χρήση.

Οι δορυφόροι της κλάσης/ κατηγορίας Quantum, σύμφωνα με ανακοίνωση της ESA, θα είναι φθηνότεροι και πιο γρήγοροι στην κατασκευή, μέσω της χρήσης «generic» υποσυστημάτων και εξοπλισμού, επιτρέποντας παραγωγή μεγάλης κλίμακας.

Επίσης, θα διαθέτουν τη μοναδική δυνατότητα «μεταμόρφωσης» σε τροχιά, καθώς θα μπορούν να προσαρμόζονται σε νέες εντολές όσον αφορά στην κάλυψη, τη μπάντα συχνοτήτων, τη χρήση ενέργειας και την αλλαγή της θέσης του στο Διάστημα.

Στην ουσία, θα πρόκειται για δορυφόρους «για όλες τις δουλειές» (στο κομμάτι των τηλεπικοινωνιών), ικανούς να προσαρμοστούν στα δεδομένα εξυπηρέτησης οποιασδήποτε περιοχής στον κόσμο και επιχειρηματικής δραστηριότητας, χωρίς να χρειάζεται αγορά και εκτόξευση νέου σκάφους.

«Η δυνατότητα “μίμησης” ή ενίσχυσης/ συμπλήρωσης ενός άλλου δορυφόρου οπουδήποτε σε γεωστατική τροχιά θα μεταμορφώσει τη διαχείριση “στόλων” και θα έχει αποτέλεσμα μία πολύ πιο αποδοτική χρήση πόρων» υποστηρίζει η ESA.

O πρώτος δορυφόρος Quantum αναμένεται να παραδοθεί το 2018 και θα τελεί υπό τη διαχείριση της Eutelsat.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.